Oljeskift

En fortelling om livet, døden og kunsten å vedlikeholde en Tempo Corvette skrevet av Lars Ovlien med utgangspunkt i sangskatten til Håkon Banken . Med Kjetil Foseid, Sten Bjørge Skaslien Hansrud og Kathrine Kolgrov.

Regi: Øivind Roos
Scenografi og kostymer: Mette J. Skogbakke

Musikere: Krister Skadsdammen, Kjetil Hjerpset og Even Finsrud

Premiere: 3. april 2019 på Scene U, Kongsvinger

Pressen skriver

Karl Erik bor hjemme hos moren sin etter å ha blitt utskrevet fra psykiatrisk klinikk. Han bruker mesteparten av tiden sin i garasjen, der han skrur på en gammel Tempo Corvette han har arvet etter onkelen. Her har han radio, kaffe og gitar, og livet er i grunn helt fint. Karl Erik filosoferer over livet og døden mens han nennsomt restaurerer mopeden.

Ute i den virkelige verden igjen møter han barndomskompisen Jonas og eks-kjæresten Annlis. Begge vil gjerne ta opp igjen livet slik det var før Karl Erik ble innlagt. De tre har vokst opp på den samme lille plassen, men har med årene fått forskjellige syn på hva det vil si å bo et sted der alle kjenner alle – og der hvem faren og moren din er bestemmer hvem du er.

«Oljeskift» er en sorgmunter vandring i livet slik det leves i grensetraktene langs svenskegrensen i Sør-Hedmark. Musikken er hentet fra Håkon Banken sitt rikholdige repertoar, og inkluderer klassikere som «Tømmer og Luksus», «Hvordan tror du livet ser på meg», «Plåtslagarlärling», «Takk for livet» og «På Flisa». Lars Ovlien debuterer som teaterforfatter, men han har skrevet en rekke lokalhistoriske bøker og har bidratt i kulturlivet siden tenårene, noe som begynner å bli en liten stund siden.

Kjetil Foseid er musiker og skuespiller med sterke røtter i Hof, der han klimpret sine første gitartoner på kjøkkenet til bestemor. I snart 13 år har han vært å finne bak vokalmikrofonen i Vazelina bilopphøggers. Han har studert scenekunst blant annet med Tyra Tønnesen, og medvirket i Hedmark Teaters Sandbeckoppsetning «Når livet danser» i 1996 og flere andre teaterstykker. For Teater i Glåmdal har han vært engasjert i «1814 på halv tolv» og «På Folkemunne – en cabaret om Vidar Sandbeck», i tillegg til å ha medvirket i et utall show, gallaer, cabareter og revyer.

Sten Bjørge Skaslien Hansrud er skuespiller med utdannelse i teaterproduksjon og skuespillerfag fra Høgskolen i Nord -Trøndelag. Gruesokningen har en omfattende CV med blant annet opptredener på Oslo Nye Teater, Teater Innlandet, Kopparleden Teaterlag og Birkebeinerspelet bak seg. I tillegg er han mye benyttet av Teater i Glåmdal, blant annet i teaterstykker som «Å sette vinger på en stein», «Våkne som en del av naturen» og «Stones in his pockets». Han er også hyppig brukt til å dubbe tegneserier og har vært med i flere reklamefilmer.

Kathrine Kolgrov er utdannet fra Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Hun har bred erfaring som skuespiller og sanger, og har vært med på en rekke oppsetninger i regi av blant annet Samovarteateret og Teater i Glåmdal. Til daglig jobber hun som teaterlærer ved Kulturskolen i Kongsvinger. Kathrine har også erfaring fra film og satte blant annet sammen med medelever opp musikalen «Songs for a New World» siste året hun gikk på LIPA.

Krister Skadsdammen er musiker, komponist, arrangør og instruktør med bachelor i musikk. I 2017 reiste han til USA for å studere pedal steel gitar, og han har bidratt på en rekke plateutgivelser. Til daglig er han musikklærer ved Kulturskolen i Kongsvinger og ved Høgskolen i Hedmark, samt spiller i kritikerroste band som Roger Græsberg & the anti-music bonanza og Roger Græsberg & Foreningen. Krister er også en flittig brukt teatermusiker og mottok nylig Barn og ungdommens kulturpris i Kongsvinger 2018.

Kjetil Hjerpset er ekte vestmarking med musikkutdanning fra blant annet Musicians Institute i Los Angeles, USA. Han vendte nesa hjem etter flere års proffkarriere i Sverige, og har siden vært å se og høre i en stor mengde band og orkestergraver i teatre. Han behersker de fleste musikalske genre, men det mistenkes at jazz ligger hans hjerte nærmest. Han har hatt flere engasjementer for Teater i Glåmdal, og ga ut platen «Solefall» sammen med Monika Nilsen Walter og Håkon Hauer i forbindelse med Hans Børlis 100-årsjubileum.

Even Finsrud er ekte Kongsvingergutt og beskriver seg selv som alt-mulig-mann på kulturfabrikken. Det første trommesettet sto på gutterommet oppunder festningen, og har latt seg høre i et utall bandkonstellasjoner. Han spiller i dag blant annet trommer i Vazelina Bilopphøggers og Bjølsen Valsemølle, samt synger i Mannskoret. Even trakterer en rekke instrumenter, er en dyktig tekstforfatter og er flittig benyttet teatermusiker, skuespiller og regissør. I tillegg er han musikkjournalist i magasinet Musikkultur.

Spilleliste

Onsdag 3. aprilScene U, Kongsvinger kl 19:30 – PREMIERE!
(bill. ticketmaster.no)
Torsdag 4. aprilScene U, Kongsvinger kl 18:00
(bill. ticketmaster.no)
Fredag 5. aprilScene U, Kongsvinger kl 18:00
(bill. ticketmaster.no)
Lørdag 6. aprilHof samfunnshus kl 19:30
(bill. Joker Amundsen tel 629 54 000 eller i døra)
Søndag 7. aprilHof samfunnshus kl 18:00
(bill. Joker Amundsen tel 629 54 000 eller i døra)
Onsdag 10. aprilSkogtun, Skarnes kl 19:30
(bill. i døra fra 18:30)
Torsdag 11. aprilEidskog Rådhus kl 19:30
(bill. i døra fra 18:30)
Onsdag 24. aprilNes kulturhus kl 19:30
(bill på www.neskulturhus.no eller i kinokiosken)
Torsdag 25. aprilVåler kommunelokale kl 19:30
(bill. Kulturkontoret tel 624 24 074)

Lyd: Antonsen audio
Lys: Øivind Roos
Marked/design: Ovlien & Sønn
Turnèleder: Mette J. Skogbakken