«Östan om skratt – vestafor gråt»

Forestillingen er en munterfilosofisk vandring i grensekulturen mellom Värmland og Hedmark i kortreiste ord og toner. Den røde tråden er den røde linja som går på kartet mellom Norge og Sverige, ei grense som tradisjonelt alltid bare har eksistert på kartet og hvor kultur, kjærlighet, historier, folk og elg har passert tollfritt gjennom alle år. Hva har vi til felles av tanker og kultur i dette landet mellom elvene… den mystiske Finnskogen som ligger i gammelt moreneland mellom to elver og to nasjoner?

De kaller seg kulturluffare i grenseland, og de har faktisk luntet rundt i grenseskogene i kulturens tjeneste 75 år til sammen. Det blir dikt og viser fra begge sider av grensen, filosoferinger omkring en «gräns av et annat slag» og trolig ikke rent lite humor når disse to setter hverandre i stevne. Premieren blir midt i grensegata på Morokulien, før det blir et titalls forestillinger på hver side av grensen i Västra Värmland og Kongsvinger-regionen. Kontakt oss gjerne om du vil ha disse karene på besøk der du bor.

Spilleplan:

SPELPLAN
16. oktober kl 19:00: Premiere: Margarinsalen, Morokulien Infosenter Eidskog/Eda
17. oktober kl 19:00: Scene U, Kongsvinger – ZoomInn Kongsvinger
18. oktober kl 19:00: Finnskogen kro og motell, Svullrya, Grue
20. oktober kl 17:00: Våler kommunelokale
23. oktober kl 19:00: Stranna folkets hus, Kärrbackstrand
24. oktober kl 19:00: Torsby bibliotek
25. oktober kl 19:00: Sunne bibliotek, Frykensalen
27. oktober kl 19:00: Eidskog bibliotek, Tyrielden – Kulturuka i Eidskog
30. oktober kl 19:00: Folkets Park, Arvika
31. oktober kl 19:00: Skogtun, Skarnes
1. november kl 19:00: Grue bibliotek – Litteraturfestivalen i Grue
3. november kl 16:00: Torsberg bygdegård

Nya Wermslands-Tidningen skriver:

Gränsöverskridande turné med gränstema

Den ene är en poet och före detta riksdagsman från Fensbol. Den andre en dragspelande teaterdirektör från Kongsvinger. Tillsammans ska de ut på en gränsöverskridande turné.

«Norge och Sverige. Två länder med mycket gemensamt. Inte minst i landområdet mellan Klarälven på den svenska sidan och Glomma i Norge. När Bengt Berg och Øivind Roos gör gemensam sak är det just det gemensamma som står i fokus.

Skrönor och dikter:

Genom dikter, visor, skrönor och vardagsfilosofiska funderingar ska den gemensamma historian berättas från istid till nutid.

– Gränsen mellan Sverige och Norge har ju på många sätt varit väldigt osynlig. Om man bortser från den huggna gatan i skogen så märks den knappt, säger Öivind Roos, chef för Teater i Glåmdal som också står bakom föreställningen.

– Eller förresten, gränsen var tydlig under efterkrigsåren. Då åkte många svenskar på dans till Norge, och de fick alla norska tjejer eftersom de hade mycket finare bilar, fortsätter Öivind Roos.

Turné:

Bengt Berg och Öivind Roos har känt varandra i 30 år, men det är först nu som de samarbetar i ett större sammanhang. Föreställningen Östan om skratt – Vestafor gråt har premiär i Morokulien 16 oktober.

Ytterligare elva föreställningar i Sverige och Norge är inplanerade med avslutning i Torsbergs bygdegård 3 november.

– Det blir intressant att se hur förställningen tas emot på olika platser, för det skrattas åt olika saker på större orter jämfört med landsbygden och säkert skiljer det också mellan Sverige och Norge. Jag tror till exempel att den svenska publiken kommer att uppskatta Öivind väldigt mycket, säger Bengt Berg.

Humor:

Humor har en central del i berättandet under föreställningen, men målsättningen är att bjuda på såväl gråt som skratt.

– Vi har mycket gemensamt inom såväl författande och poesi som musik. Det handlar troligen mycket om att gränsen mellan länderna varit så öppen och att vi präglats av samma typ av natur och miljö, säger Bengt Berg.

Förbjudna ämnen:

Lite av det mesta av vardagen kommer att behandlas, men de för stunden kanske mest heta ämnena; varg, vindkraft och klimatförändringar tas inte upp.

– Vi vill ju att folk ska gilla oss! I Norge är vargfrågan otroligt het, det blir nästan slagsmål så fort ordet varg nämns. I stället bjuder vi på en bruksanvisning kring hur man tillverkar en älg, säger Öivind Roos.»

Finnskogen er kjent for sin lange fortellertradisjon. Urgammel kunnskap har gått i arv i århundrer, med folketro, naturkunnskap og mystikk som bakteppe. Skogen, veien, hjemmet. Lengselen etter trygghet og kjærlighet. Mange forfattere har latt seg inspirere av og i dette skoglandet mellom Norge og Sverige, der det skogfinske ligger i genene og etter hvert har blitt løftet fram med stolthet igjen. Skogfinnene var i mange år forfulgt og hundset med, men dette endret seg, blant annet da de norske skogfinnene ble anerkjent som egen minoritet i Norge. Gjennom dette området går altså det som Selma Lagerlöf kaller «en gräns av annat slag.» En grense som, unntatt i krigstid, har vært en symbolsk rød stripe på kartet og ei grensegate i skogen. Langs denne grensa har mange kjente og ukjente forfattere vokst opp og virket: Åsta Holt, Selma Lagerlöf, Hans Børli, Gunnar Ehne, Gustaf Fröding, Levi Henriksen, Adelheid Seyffarth, Heidi Linde, Bengt Berg, Bjørnar Sømoen, Frank Eriksen og mange, mange flere.

Vi snakker om det nordiske vemodet, men den lune humoren er aldri langt unna i disse forfatternes produksjon.

Bengt Berg og Øivind Roos har arbeidet med og i dette området i snart 75 år til sammen. Nå forsøker de å finne noen svar, noen kjennetegn, noen likheter og ulikheter i sikksakk over grensen. Hva driver oss?

Gjennom opplesing, samtale, fortelling og musikk tar de publikum med på ei totimers reise inn i den unike grensekulturen. Humor er alltid en sikker ingrediens i disse herrenes virke, -like obligatorisk som kaffepausen.

Bengt Berg har over 40 års bakgrunn som forfatter, forlagsmann og utøver. Bak hans ofte muntre og snedig konstruerte dikt ligger et dypt og klokt alvor. Han har også sittet som svensk riksdagsmann.

Øivind Roos har arbeidet med teater, musikk og humor i Hedmark i snart 35 år, og er for tiden leder av Teater i Glåmdal.

Av og med Bengt Berg og Øivind Roos
Turnèleder/tekniker: Åse Lukerstuen
Scenisk uttrykk: Mette J. Skogbakken
Design, foto og marked: Lars Ovlien

Billetter à kr. 200 ved inngangen.