Almuens opera

Bli med på en musikalsk-litterær samtale om Alf Cranner og Alf Prøysen og Trost i taklampa med Lars Klevstrand og Bjørn Ivar Fyksen. Med utgangspunkt i Fyksens prisbelønte bok dykker de inn i Prøysen sitt univers og klasseskillene som preget hans forfatterskap.

Seinhøstes 2020 utga litteraturkritiker Bjørn Ivar Fyksen boka «Almuens opera». Den tar for seg Alt Prøysens «Trost i taklampa» og litterære klasseskiller i hans forfatterskap. Boken behandler både de sosiale klasseskillene i det gamle bondesamfunnet som Prøysen skrev fra, og om den kulturelle klassekløften han overskred. Kritikerne trillet høye terningkast og Espen Søbye i Morgenbladet skrev at «Med sin litterære studie har Bjørn Ivar Fyksen gjort hovedpersonen i Alf Prøysens eneste roman, Trost i taklampa, husmannsdatteren Gunvor Smikkstugun til en minst like viktig og interessant litterær karakter som Ibsens Nora og Undsets Kristin.»

Bokas tittel vekket minner hos visekunstner Lars Klevstrand, som har vært en viktig profil i norsk visemiljø siden 1960-tallet og blant annet har mottatt Prøysenprisen. Klevestrand mante til dåd: Hva med å lage en collage av samtale, lesing og sang der visene til Prøysen stod sentralt, men også referansene til hans navnebror og nære venn Alf Cranner, som Klevstrand pleide et nært vennskap med? Tittelen «Almuens opera» er stjålet fra nettopp Cranner, som i sin tur hadde fått den fra sine nære venn og visekollega Prøysen.

Nå kommer Almuens opera til Kongsvinger-regionen i samarbeid med Teater i Glåmdal og AdLibitum. Forestillingen vises fra 31. august til 4. september på Kirkenær, Flisa, Våler, Kongsvinger og Sagstua. Almuens opera er støttet av Norsk Kulturråd.

Turnéplan:

31. august kl 1500: Grue bibliotek, Kirkenær.
31. august kl 1900: Åsnes folkebibliotek, Flisa.
2. september kl 1900: Våler bibliotek, Vålergutua
3. september kl 1700: Kongsvinger bibliotek
4. september kl 1500: Samling – Nord-Odal bibliotek, Sagstua.