Et gufs fra fortiden

I boka «Fra ensomhetens lønnkammer» skriver Tommy Skoglund om den selvvalgt tause sønnen som frakter sin avdøde far i bagasjerommet, som flytter foreldrenes etterlatenskaper ut i låven for å la brannvesenet utføre en brannøvelse, og som teiper søppelsekker på de gardinløse vinduene. Nå er han tilbake i Glåmdalsmonologene.

– Det er artig å få dele scene med noen av landets folkekjære forfattere. En får nesten litt prestasjonsangst. «Morgenstund» er helt enkelt forklart en morgenstund i nevnte sønns liv, der han «samtaler» med sine avdøde foreldre. Det blir en del fjas. Jeg er en monologisk forfatter, men ikke en muntlig en, så det blir spennende, forteller Åsnes-forfatteren.

Han skriver gjerne mer for scenen.

– Jo, absolutt. Teater i Glåmdal vet hvor de finner meg. En stor takk til Øivind & Co, som for annen gang har vist meg tillit.

I 2018 satte Teater i Glåmdal opp Skoglunds debutbok «Våkne som en del av naturen».

– Det kan umulig ha vært ett tørt øye rundt meg der jeg satt. Derfor gjorde jeg nå et ærlig forsøk på å få til en tilsvarende tekst. Det lot seg imidlertid ikke gjøre, det ble noe helt annet. Det er stas at Sten Bjørge Skaslien Hansrud skal fremføre også «Morgenstund». Tilbake i 2018 ga han meg uvurderlige inntrykk hva angår det å skrive for scenen. Gleder meg som en unge til å overvære Glåmdalsmonologene i Hamar Teater den 8. mars.