Teater i Glåmdal fyller 15 år og topper et rikholdig jubileumsprogram med en stor forestilling om Åsta Holth på Svullrya. «Steinen blømer» er skrevet av Bente Erichsen og vil få sin urpremiere 17. oktober.
– Åsta Holth er virkelig en av de store forfatterne fra vår region, og utvilsomt den fremste eksponenten for den nå anerkjente sjangeren Finnskoglitteratur, poengterer teatersjef Øivind Roos.
Åsta Holths liv er som et eventyr i seg selv. Fra oppvekst i dypeste fattigdom til president i Republikken Finnskogen. Forestillingen tegner et portrett av kunstneren, feministen, kommunisten, hushjelpa, småbrukeren, husflidslæreren, gartneren og den alltid lengtende kvinnen. Lengselen etter kjærligheten ligger ofte som en klangbunn i Åstas liv og diktning.
– Vi har brukt mange lokale forfattere til teateroppsetninger de siste 15 åra. Jeg nevner i fleng Hans Børli, Heidi Linde, Levi Henriksen, Yvonne Andersen, Rolf Arne Lie Holter, Martin Vestlien, Tommy Skoglund og Lars Ovlien. Nå er det Åsta som skal løftes fram i lyset av et solid lag av dyktige teaterarbeidere.
Åsta betegnes som den som har bidratt mest til å løfte den skogfinske kulturen ut av glemselen. Ikke bare som forfatter, men like mye som politiker, iverksetter, bunadsdesigner, planteverner og folkedanser.
– Brit Lossius har regien, Sten Jensen er scenograf og Espen A. Leite er musikalsk ansvarlig. Guro E.T. Gjerstadberget er koreograf og danser, og Marianne Jonger gestalter selveste Åsta. Liv Nathalie Nymo og Sten Bjørge Skaslien Hansrud bekler en rekke roller i det rike Åsta-universet, forklarer Roos.
Et solid teknisk-administrativt team står også klare, Mette J. Skogbakken, Åse Lukerstuen, Finn-Arne Berg, Pål Terje Antonsen og Øivind Roos sørger for at alt blir som det skal rundt scenen også. Etter premiere og to forestillinger på Svullrya skal forestillingen spilles i de øvrige seks Glåmdalskommunene, og det jobbes med en forestilling i BUL-salen i Oslo.
– Dette blir vår største satsning siden «Støtt kom nye vårer. Det skogfinske har fått et stort løft de aller siste åra, med eget flagg og nasjonaldag og anerkjennelse fra myndighetene. Tida for å løfte Åsta fram i lyset er nå!
Forestillingen er i samarbeid med blant andre Åsta Holths venner, som planlegger en musikkutgivelse. Det arbeides også med ei visebok med tonesettinger av Åstas dikt. Det er selvfølgelig heller ikke tilfeldig at urpremieren er nokså sammenfallende med åpning av det nye skogfinske museet på Svullrya.
Om aktørene:
Bente Erichsen: Filmskaper og Nobeldirektør, tidligere sjef for Hedmark Teater og Riksteatret. Var bosatt i Skasenden i Grue i mange år.
Brit Lossius: Teaterregissør og høgskolelektor. Tidligere sjef for blant annet Haugesund Teater og Hedmark Teater.
Sten Jensen: Scenograf i hele Norden, og i vår region siden 1989, blant annet på forestillingene «Soli deo gloria», «Annie get your gun» og «Støtt kom nye vårer». Har også arbeidet med en rekke forestillinger i Hedmark Teater.
Espen A. Leite: Sjangeroverskridende akkordeonist med et særs bredt uttrykk, både som teatermusiker og komponist. Bakgrunn fra blant annet Det norske teatret og Oslo Nye Teater.
Guro E. T. Gjerstadberget: Samtidsdanser, musiker og koreograf fra Sør-Odal. Underviser ved Høgskolen i Innlandet, og var nylig festivalkunstner under festivalen De små scener i Kongsvinger, med forestillingen «Trollfuggel» Hun har mottatt Innlandet fylkeskommunes arbeidsstipend for 2025.
Marianne Jonger: Skuespiller med lang erfaring fra scene, film og tv. Hun er også sykehusklovn, og er sett i vår region blant annet som skogråa i Børliforestillingen «Støtt kom nye vårer.»
Liv Nathalie Nymo: Sanger, danser, skuespiller og dukkefører fra Nord-Odal. Lang erfaring fra film og scene, og var sist sett på fjernsyn som sangsolist med egen sang under markering av samenes nasjonaldag 6. februar.
Sten Bjørge Skaslien Hansrud: Skuespiller og danser som har vært løselig knyttet til Teater i Glåmdal siden starten i 2010. Hatt roller ved blant annet Teater Innlandet og Oslo Nye Teater, og er ofte å se i spel rundt i landet. Sitter også i Teater i Glåmdals kunstneriske råd.